学院首页学院概况师资队伍学术科研本科生教育研究生教育党群工作学科竞赛下载中心
当前位置: 学院首页>>通知公告>>正文

当前栏目: 通知公告

关于参加北京科学大学方锐教授学术讲座的通知

报告题目:Plasmon-Enhanced Interfacial Charge Transfer Exciton of 2D In-Plane Lateral and van Der Waals MoS2/WS2 Heterostructures

Speaker:方锐

个人简介

方锐博士本科毕业于北京大学物理学院(同时取得经济学双学位),之后在中科院物理所硕博连读获得博士学位。博士毕业以后在瑞典查尔莫斯理工大学从事博士后研究工作。2016年10月开始在北京科学大学物理学院任职。

方锐博士一直从事表面等离激元光子学的研究。研究兴趣和方向包括:各种金属纳米结构的光学性质;表面等离激元光子器件;表面等离激元波导芯片;表面增强拉曼散射及针尖增强拉曼散射;表面等离激元热电子光伏效应、催化及传感;金属纳米结构的手性性质等。

方锐博士一共已经有50多篇论文发表在国际期刊上。文章总引用达到2200多次,引用50次以上文章达到12篇,有5篇文章入选ESI高被引论文,H因子为25。代表成果先后发表《Nano Lett》,《Light: Science & Applications》,《Nanoscale》,《ACS phtonics》,《Langmuir》,《PRX》,《Advanced Materials》 等。

报告时间:2020-12-3 9.00-11.00 腾讯会议:253232934 密码:3276651

Abstract:

The multi-scale computational method of combining first-principles calculation and finite element electro-magnetic simulations is used to study plasmon-enhanced interlayer charge transfer (ICT) exciton of 2D lateral and van der Waals MoS2/WS2 heterostructure with 2H phase. The weak ICT excitons are observed in the 2H lateral and van der Waals MoS2/WS2 heterostructures. Theoretical results reveal the physical principle of plexciton resulting from strong coupling between plasmonic and ICT exciton. The weak CT exciton can be strongly enhanced by metal plasmon, can provide a new way to observe the weak CT exciton. Our results can promote deeper understanding of the plexciton resulting from strong coupling interaction between plasmon and exciton of lateral and van der Waals heterostructures.